Festivalen kommer att flyttas fram!

Lakritsvänner 🖤

Med anledning av det rådande läget och med hänvisning till beslut från Regeringen och rekommendation från Folkhälsomyndigheten påverkas även Lakritsfestivalen. 

Festivalen kommer att flyttas fram och ytterligare information kommer. Håll i din biljett, köpt biljett gäller för det nya datumet!

Säkerhet och trygghet för besökare, utställare och personal är vår högsta prioritet.

Lakritsfestivalen blir digital!

Som vi nämnt tidigare är vår ambition nu att skapa en variant av Lakritsfestivalen online istället för en fysisk festival på grund av de rådande omständigheterna. Det blir såklart lite annorlunda, men vår tanke är att du och alla våra lakritsvänner ska få möjlighet att ändå känna av lite av den härliga känsla vi vanligtvis har på våra festivaler. Så med extremt snäva tidsramar, stor kreativitet och gott samarbete med våra utställare kan vi nu med stor och stolt glädje dela med oss av olika lakritshälsningar!

Hälsningarna kommer vi att lägga ut här nedan på festivalens hemsida samt på Lakritsfestivalens Facebook, så håll utkik! 💜

Lakritshälsningar

Nostalgi

Lakritsfestivalen har i sin samling en hel del nostalgiska förpackningar från förr.
Vilka av dessa minns du? 🖤

Lakritshälsning från Lakrids by Bülow

Den första lakritshälsningen kommer här från vår utställare Lakrids by Bülow där Johan Bülow berättar om hur det hela startade. Se även Johan Bülows privata livehälsningar där han visar dig runt, berättar om deras fabrik och delar sina tankar om livet som entreprenör varje vecka på deras Facebooksida, Lakrids by Bülow
www.lakridsbybulow.se

Våffeldagen

Våffeldagen är här och inte för att vanliga våfflor är tråkiga de heller, men vi gillar ju lakrits, eller hur!  

Fredrik Nylén, receptkreatör inom mat och bakning, som är känd som Fredriks Fika samt tvåa i Hela Sverige bakar 2013, har gjort ett smarrigt recept på belgiska lakritsvåfflor med lakritsgrädde i samarbete med Haupt Lakrits.

Receptet hittar du här

Lakritsprovning online – Slutsåld!

Under denna lakritsprovning som du kan titta på när du vill får du smaka på söt och salt lakrits samt lakrits med choklad, lära dig vad lakrits är, hur man tillverkar lakrits, lite historia om lakrits och en del kuriosa om lakrits. Tuija Räsänen, Lakritsbutikens ägare, lakritsexpert och arrangör för Lakritsfestivalen i Stockholm och Helsingfors håller i provningen.
Denna provning är en grundkurs om lakrits på nätet med 12 olika provsmaker av lakrits för två personer.

 

Lakritsfestivalens nya digitala signatur!

Om Laktitsfestivalen

Lakritsfestivalen är Sveriges mötesplats för lakritsälskare sedan 2009, en fest fylld med goda smakupplevelser, spännande aktiviteter och ny kunskap om lakrits. Efter tio år med festivalen är det nu dags att förnya och ge Lakritsfestivalen en ny kostym och flyttar nu, i väntan på att situationen i världen lugnar sig ut på nätet med digitala aktiviteter, hälsningar och provningar.

Lakritsfestivalen arrangeras även i Finland. Läs mer om Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit på www.lakritsifestivaalit.com. Arrangör för festivalerna i Stockholm och i Finland är Tuija Räsänen.

Historik

2009 – Lakritsfestivalen anordnades för första gången 2009 då Tuija Räsänen ville skapa ett event för alla som gillar lakrits. Det var tänkt att bli en samlingsplats för både branschen och lakritsälskarna. Den första festivalen ägde rum i en lokal på Kammakargatan i Stockholm. Att det var en festival som fyllde ett behov blev tydligt då besökarantalet redan det första året översteg 1300.

2010/2011  – Året efter anordnades festivalen i lokaler på det större och rymligare Hotell Norrtull och besökarantalet tredubblades till cirka 4000 personer. Även 2011 hölls festivalen på Hotell Norrtull och besökarantalet översteg detta år 5500 personer. På grund av det stora trycket från besökarna var vi tvungna att leta nya och större lokaler till kommande år. Sveriges favoritlakrits korades för första gången och vinnaren blev Tyrkisk Peber från Fazer.

2012 – Vi flyttar till Münchenbryggeriet och drygt 7000 lakritsälskare besökte då festivalen. Sveriges favoritlakrits 2012 blev Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow.

2013 – För att kunna ta emot ännu mer besökare 2013 valde vi att återigen byta lokal, till Annexet vid Ericsson Globe. 50 utställare medverkade på 3700 kvadratmeters yta och drygt 9000 besökare kom. På plats fick de blanda annat möjlighet att gå på provningar, smaka mängder av olika lakritssorter och testa spa-behandlingar med lakrits.
Under Lakritsfestivalen utsågs även Sveriges favoritlakrits 2013, vinnaren blev Salmiakkola från Desserter utan gränser.

2014 – Nästan 10 000 besökte Lakritsfestivalen 2014 som återigen ägde rum på Annexet. Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev även detta år Sveriges Favoritlakrits. Detta år blev även starten för en Lakritsfestival i Helsingfors.

2015-2017 – Lakritsfestivalen 2015, 2016 och 2017 ägde återigen rum på Annexet vid Ericsson Globe och besöktes av 11 000 besökare. Sveriges Favoritlakrits vanns även 2015 av Salmiakkolan från Desserter utan gränser, 2016 vann Salmiakbomben från Ett Chokladeri och 2017 vann Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell.

2018 – Lakritsfestivalens 10-års jubileet ägde rum på Annexet den 14-15 april 2018. Det blev ett gemytligt firande med 9 000 nöjda besökare och TV-team från bland annat Indien och Dubai. Sveriges Favoritlakrits 2018 vanns av Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell för andra gången.

2020 – Årets lakritsfestival skulle ha ägt rum 27-29 mars på Fotografiska i Stockholm, men är framflyttad på grund av den rådande samhällssituationen.