Lakritsfestivalen Live – en digital Lakritsfestival

Den fysiska Lakritsfestivalen är framflyttad tills det blir bättre tider. Under tiden kommer vi att göra tre digitala lakritsfestivaler under namnet Lakritsfestivalen Live. Den första av dessa digitala festivaler släpptes 26 september och du köpa din biljett till den på www.lakritsfestivalenlive.se Inspelningen av de kvarvarande delarna av Lakritsfestivalen Live är uppskjutna till början av 2021 på grund av de nya striktare restriktionerna i Stockholm. Lakritsfestivalen Live ersätter inte den fysiska festivalen, utan är ett komplement till denna.

Del 1 av Lakritsfestivalen Live handlar om vad lakrits är för något och ni får bland annat lära er hur man tillverkar lakrits samt träffa några av våra utställare – Haupt Lakrits, Lakritsfabriken, Halva, Ekologistik/NatureMed och Queen of Licorice.

Under festivalerna möter du olika utställare, lär dig mer om lakrits och om du har tillgång till lite lakrits medan du njuter av festivalinnehållet förstärker det upplevelsen ytterligare!

Våra senaste inlägg på Facebook:

Lakritsfestivalen

Festival
14K

Passion, inspiration och kunskap om lakrits!

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 week 13 hours ago

Norge är kanske inte direkt känt som en stor producent av lakrits, men en av de godaste saltlakritspastillerna kommer faktiskt från norska Nidar. De har sedan 1930 tillverkat IFA-pastillerna, som fått sitt namn av den världskända norska operasångaren Ivar F. Andresen vars bild fortsatt pryder asken. På originalasken fanns även en hälsning från operasångaren själv: "Bland dess mest förnäma egenskaper är först och främst att den förebygger torrhet i hals och svalg. Jag kan å det varmaste rekommendera denna pastill till sångare, talare, rökare och idrottsmän."

Vi kanske inte är sångare eller idrottsmän, men vi tycker den knapriga pastillen med sin säregna smak är något av det godaste som finns i pastillväg! 🖤😋🇳🇴

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 week 3 days ago

Vi älskar isländsk lakrits! 🖤 Salmiakbitar från Freyja på Island är mjuk saltlakrits pudrad med ett tjockt lager av salmiakpulver. Det är en kittlande upplevelse för gommen som snabbt går över i en ren lakritssmak. En påse Salmiakbitar varar länge, då åtminstone inte vi kan äta alltför många åt gången. 😅

Du hittar dem bland annat hos Lakritsbutiken:
lakritsbutiken.se/products/salmiakbitar

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 week 5 days ago

För många uppvuxna på 80-talet (kanske även tidigare) är detta en smak man aldrig kommer att glömma. Den gula asken med den svarta smurfen var det bästa många av oss visste, men frågan är om den varit lika god om vi smakat den idag eller är det nostalgins svarta skimmer som lagt sig över Lakrits-Smurfen? 🖤🤔

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

2 weeks 2 days ago

Brukar du doppa en bit baguette eller annat gott bröd i olivolja och havssalt innan maten? 🧂🥖 Testa att använda ett havssalt med lakrits nästa gång! Lakritsen är en smakförstärkare och förstärker upplevelsen ytterligare. Även maträtter som köttfärssås, kycklinggryta eller broccoligratäng kan må bra av pyttelite lakrits, som tar dem till nya nivåer i sin smakstärkande egenskap. 🖤🍲

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

2 weeks 3 days ago

Idag har det inte bara firats singlarnas dag, utan även chokladens dag. Vi lakritsvänner har länge gillat kombinationen choklad & lakrits och idag finns den i alla möjliga former och smaker. Dagen till ära hoppas vi på många fler år av vänskap lakrits och choklad emellan! 🍫🖤

Om Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen är Sveriges mötesplats för lakritsälskare sedan 2009, en fest fylld med goda smakupplevelser, spännande aktiviteter och ny kunskap om lakrits. Efter tio år med festivalen är det nu dags att förnya och ge Lakritsfestivalen en ny kostym och flyttar nu, i väntan på att situationen i världen lugnar sig ut på nätet med digitala aktiviteter, hälsningar och provningar.

Lakritsfestivalen arrangeras även i Finland. Läs mer om Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit på www.lakritsifestivaalit.com. Arrangör för festivalerna i Stockholm och i Finland är Tuija Räsänen.

Historik

2009 – Lakritsfestivalen anordnades för första gången 2009 då Tuija Räsänen ville skapa ett event för alla som gillar lakrits. Det var tänkt att bli en samlingsplats för både branschen och lakritsälskarna. Den första festivalen ägde rum i en lokal på Kammakargatan i Stockholm. Att det var en festival som fyllde ett behov blev tydligt då besökarantalet redan det första året översteg 1300.

2010/2011  – Året efter anordnades festivalen i lokaler på det större och rymligare Hotell Norrtull och besökarantalet tredubblades till cirka 4000 personer. Även 2011 hölls festivalen på Hotell Norrtull och besökarantalet översteg detta år 5500 personer. På grund av det stora trycket från besökarna var vi tvungna att leta nya och större lokaler till kommande år. Sveriges favoritlakrits korades för första gången och vinnaren blev Tyrkisk Peber från Fazer.

2012 – Vi flyttar till Münchenbryggeriet och drygt 7000 lakritsälskare besökte då festivalen. Sveriges favoritlakrits 2012 blev Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow.

2013 – För att kunna ta emot ännu mer besökare 2013 valde vi att återigen byta lokal, till Annexet vid Ericsson Globe. 50 utställare medverkade på 3700 kvadratmeters yta och drygt 9000 besökare kom. På plats fick de blanda annat möjlighet att gå på provningar, smaka mängder av olika lakritssorter och testa spa-behandlingar med lakrits.
Under Lakritsfestivalen utsågs även Sveriges favoritlakrits 2013, vinnaren blev Salmiakkola från Desserter utan gränser.

2014 – Nästan 10 000 besökte Lakritsfestivalen 2014 som återigen ägde rum på Annexet. Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev även detta år Sveriges Favoritlakrits. Detta år blev även starten för en Lakritsfestival i Helsingfors.

2015-2017 – Lakritsfestivalen 2015, 2016 och 2017 ägde återigen rum på Annexet vid Ericsson Globe och besöktes av 11 000 besökare. Sveriges Favoritlakrits vanns även 2015 av Salmiakkolan från Desserter utan gränser, 2016 vann Salmiakbomben från Ett Chokladeri och 2017 vann Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell.

2018 – Lakritsfestivalens 10-års jubileet ägde rum på Annexet den 14-15 april 2018. Det blev ett gemytligt firande med 9 000 nöjda besökare och TV-team från bland annat Indien och Dubai. Sveriges Favoritlakrits 2018 vanns av Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell för andra gången.

2020 – Årets lakritsfestival skulle ha ägt rum 27-29 mars på Fotografiska i Stockholm, men är framflyttad på grund av den rådande samhällssituationen.