Festivalen väntar på bättre tider!

Lakritsvänner 🖤

Med anledning av det rådande läget och med hänvisning till beslut från Regeringen och rekommendation från Folkhälsomyndigheten har även Lakritsfestivalen påverkats.

Festivalen framflyttas och ytterligare information kommer längre fram. Håll i din biljett, köpt biljett gäller när vi har nytt datum!

Säkerhet och trygghet för besökare, utställare och personal är vår högsta prioritet.

Våra senaste inlägg på Facebook:

Lakritsfestivalen

Festival
14K

Passion, inspiration och kunskap om lakrits!

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

12 hours 57 minutes ago

Idag skickar vi en ros till alla mammor och mödrar! Denna lakritsros (Lat: R. liquirizia) är mycket unik och växer bara under speciella omständigheter. Den kräver en jordmån baserad på rätt lakritssorter, behöver aldrig vattnas och blommar endast cirka vart tredje år. Den växer i hela vårt avlånga land oavsett klimatzon och har du tur kan du kanske få en att blomma redan till nästa mors dag (eller tidigare)! 🖤🌹

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 week 1 day ago

Liksom många andra har vi börjat baka lite mer än vanligt i dessa tider och älskar att testa nya recept. Näst på tur står denna vackra Zebrakaka med vaniljfyllning och salmiakkräm som Haganol Apteekin Salmiakki har receptet på (länk nedan). 🍰

haganol.fi/sv/recept/desserter/zebrakaka/

Lakritsfestivalen

2 weeks 4 days ago

Vi på Lakritsfestivalen gillar att nörda ner oss i allt som är lakritsrelaterat och är glada över upptäckten att lakrits även tycks vara populärt i trollkarlsvärlden! 🧹🧙🏻‍♂️

Både Harry Potter och Albus Dumbledore tar sig nämligen en Licorice Snap lite då och då. 1995 hade Dumbledore en skål med dessa på sitt kontor och erbjöd Harry Potter några Licorice Snaps, men varnade för att de är något bitska. Harry tog en handfull, med resultatet att hans hand blev aningen sönderbiten. Historien förtäljer inte om de fortfarande bet en medan man tuggade på dem. 🤔

Harry Potter smakade dock på lakrits redan 1991 när han åkte Hogwarts Express första gången och köpte alla sorter av det godis som fanns i matvagnen på tåget, däribland lakritstrollspön. Nedan kan ni se hur det blir när godiset äter dig och inte tvärtom. Vi är inte helt säkra på att vi skulle våga smaka om vi någonsin stöter på dessa, men risken är ju inte så stor, mugglare som vi är. 🤓

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

2 weeks 6 days ago

Idag är det chokladbollens dag! Detta ska vi förstås fira på vårt sätt, med lakrits! 🙂 Grundreceptet nedan kan man variera ingredienserna i efter smak och tycke. 😋

4 dl havregryn
100 g smör rumsvarmt
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
2 - 3 tsk lakritspulver (eller så mycket du vill!)

Blanda alla ingredienser till en fast smet i en bunke. Rulla chokladbollarna till den storlek du önskar och doppa antingen i en skål med lakritspulver (som de på bilden), kokosflarn eller pärlsocker. Förvaras i kylen!

Foto: Ralph Månsson

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

3 weeks 4 days ago

I Finland är man som bekant tokiga i lakrits! Kouvolan Lakritsi har idag kommit med i Guinness Rekordbok i kategorin 'Världens största godispåse'. Kravet var en påse på minst 200 kg, men de slog på stort och gjorde en 832,8 kg tung påse med lakrits (varav nettovikt 829,1 kg)! 😋 Den här påsen skulle nog till och med vi få ont i magen av, men lakritsen ska (som tur är) ompaketeras och skänkas till välgörenhet. Grattis till rekordet, Kouvolan Lakritsi! 🖤

Om Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen är Sveriges mötesplats för lakritsälskare sedan 2009, en fest fylld med goda smakupplevelser, spännande aktiviteter och ny kunskap om lakrits. Efter tio år med festivalen är det nu dags att förnya och ge Lakritsfestivalen en ny kostym och flyttar nu, i väntan på att situationen i världen lugnar sig ut på nätet med digitala aktiviteter, hälsningar och provningar.

Lakritsfestivalen arrangeras även i Finland. Läs mer om Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit på www.lakritsifestivaalit.com. Arrangör för festivalerna i Stockholm och i Finland är Tuija Räsänen.

Historik

2009 – Lakritsfestivalen anordnades för första gången 2009 då Tuija Räsänen ville skapa ett event för alla som gillar lakrits. Det var tänkt att bli en samlingsplats för både branschen och lakritsälskarna. Den första festivalen ägde rum i en lokal på Kammakargatan i Stockholm. Att det var en festival som fyllde ett behov blev tydligt då besökarantalet redan det första året översteg 1300.

2010/2011  – Året efter anordnades festivalen i lokaler på det större och rymligare Hotell Norrtull och besökarantalet tredubblades till cirka 4000 personer. Även 2011 hölls festivalen på Hotell Norrtull och besökarantalet översteg detta år 5500 personer. På grund av det stora trycket från besökarna var vi tvungna att leta nya och större lokaler till kommande år. Sveriges favoritlakrits korades för första gången och vinnaren blev Tyrkisk Peber från Fazer.

2012 – Vi flyttar till Münchenbryggeriet och drygt 7000 lakritsälskare besökte då festivalen. Sveriges favoritlakrits 2012 blev Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow.

2013 – För att kunna ta emot ännu mer besökare 2013 valde vi att återigen byta lokal, till Annexet vid Ericsson Globe. 50 utställare medverkade på 3700 kvadratmeters yta och drygt 9000 besökare kom. På plats fick de blanda annat möjlighet att gå på provningar, smaka mängder av olika lakritssorter och testa spa-behandlingar med lakrits.
Under Lakritsfestivalen utsågs även Sveriges favoritlakrits 2013, vinnaren blev Salmiakkola från Desserter utan gränser.

2014 – Nästan 10 000 besökte Lakritsfestivalen 2014 som återigen ägde rum på Annexet. Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev även detta år Sveriges Favoritlakrits. Detta år blev även starten för en Lakritsfestival i Helsingfors.

2015-2017 – Lakritsfestivalen 2015, 2016 och 2017 ägde återigen rum på Annexet vid Ericsson Globe och besöktes av 11 000 besökare. Sveriges Favoritlakrits vanns även 2015 av Salmiakkolan från Desserter utan gränser, 2016 vann Salmiakbomben från Ett Chokladeri och 2017 vann Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell.

2018 – Lakritsfestivalens 10-års jubileet ägde rum på Annexet den 14-15 april 2018. Det blev ett gemytligt firande med 9 000 nöjda besökare och TV-team från bland annat Indien och Dubai. Sveriges Favoritlakrits 2018 vanns av Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell för andra gången.

2020 – Årets lakritsfestival skulle ha ägt rum 27-29 mars på Fotografiska i Stockholm, men är framflyttad på grund av den rådande samhällssituationen.