Lakritsfestivalen Live – en digital Lakritsfestival

Den fysiska Lakritsfestivalen är framflyttad tills det blir bättre tider. Under tiden kommer vi att göra tre digitala lakritsfestivaler under namnet Lakritsfestivalen Live. Den första av dessa digitala festivaler släpptes 26 september och du köpa din biljett till den på www.lakritsfestivalenlive.se Inspelningen av de kvarvarande delarna av Lakritsfestivalen Live är uppskjutna till början av 2021 på grund av de nya striktare restriktionerna i Stockholm. Lakritsfestivalen Live ersätter inte den fysiska festivalen, utan är ett komplement till denna.

Del 1 av Lakritsfestivalen Live handlar om vad lakrits är för något och ni får bland annat lära er hur man tillverkar lakrits samt träffa några av våra utställare – Haupt Lakrits, Lakritsfabriken, Halva, Ekologistik/NatureMed och Queen of Licorice.

Under festivalerna möter du olika utställare, lär dig mer om lakrits och om du har tillgång till lite lakrits medan du njuter av festivalinnehållet förstärker det upplevelsen ytterligare!

Våra senaste inlägg på Facebook:

Lakritsfestivalen

Festival
14K

Passion, inspiration och kunskap om lakrits!

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

5 months 4 days ago

Lite fredagsnostalgi för alla oss som växte upp på 70-, 80-, eller 90-talet! 👶🏻
Vem minns inte tuggummit Bugg som man suktade efter när det var dags att handla lördagsgodis! Undertecknad minns att de i mitten och slutet av 80-talet kostade 50 öre styck och kombinerat med Shake samt Hubba Bubba i lakritssmak var de bland det bästa som fanns. Visst hoppade vi även upp och ned till slagdängan "Fyra bugg och en Coca-Cola", som ju dessutom fick ändra sin textrad för Eurovision. 🎶

Smakerna från förr kanske fått ett gyllene skimmer i våra minnen, men de är svåra att ersätta eller återskapa. Vi utlovar fortfarande en massiv belöning till det företag som lyckas återskapa våra minnens Lakrits-Smurf eller RIFF medan vi tröstar oss med lite Salta katten och andra favoriter som faktiskt kommit tillbaka! 🐈‍⬛

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

5 months 1 week ago

Kommer ni ihåg att vi sa att de var slut för i år på Tössebageriet? Men icke, våra böner blev hörda! 😃 In och beställ, så behöver det inte dröja till nästa år innan vi alla får smaka på detta mästerverk! 🖤

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

5 months 1 week ago

Semlor hör fettisdagen till och det råder delade meningar om vad en semla är eller får vara. Vissa menar att de enbart ska vara på si eller så vis, men vi är ganska öppensinnade och är fullkomligt förälskade i denna lakritssemla som Tössebageriet i Stockholm skapat. 😍
Vi gick förbi i dagarna två och frågade efter den, men den är tydligen slut för i år, vilket är helt förståeligt! Nästa år ska vi vara först i kön. 😅 Är det någon här som hann smaka detta kulinariska mästerverk innan det tog slut?

📸: Tössebageriet

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

6 months 4 days ago

Våra vänner på Kouvolan Lakritsi vet hur man gör lakrits och har en pokal som bevis! 🏆 De har precis valts till bästa lakritstillverkare i 2020 Food & Drink Awards i Storbritannien! Bakom vinsten ligger en traditionell tillverkningsmetod, riktiga människor, ett slipat recept, en famn full av kärlek och en leveranskedja som garanterar färskheten i varje lakritsbit. 🖤

Lakritsfestivalen

6 months 4 weeks ago

Om detta är sant?
Vilken lycka! 🖤
newsmanza.com/sweden/turkmenistans-ledare-lakrits-kan-bota-kovid/

Om Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen är Sveriges mötesplats för lakritsälskare sedan 2009, en fest fylld med goda smakupplevelser, spännande aktiviteter och ny kunskap om lakrits. Efter tio år med festivalen är det nu dags att förnya och ge Lakritsfestivalen en ny kostym och flyttar nu, i väntan på att situationen i världen lugnar sig ut på nätet med digitala aktiviteter, hälsningar och provningar.

Lakritsfestivalen arrangeras även i Finland. Läs mer om Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit på www.lakritsifestivaalit.com. Arrangör för festivalerna i Stockholm och i Finland är Tuija Räsänen.

Historik

2009 – Lakritsfestivalen anordnades för första gången 2009 då Tuija Räsänen ville skapa ett event för alla som gillar lakrits. Det var tänkt att bli en samlingsplats för både branschen och lakritsälskarna. Den första festivalen ägde rum i en lokal på Kammakargatan i Stockholm. Att det var en festival som fyllde ett behov blev tydligt då besökarantalet redan det första året översteg 1300.

2010/2011  – Året efter anordnades festivalen i lokaler på det större och rymligare Hotell Norrtull och besökarantalet tredubblades till cirka 4000 personer. Även 2011 hölls festivalen på Hotell Norrtull och besökarantalet översteg detta år 5500 personer. På grund av det stora trycket från besökarna var vi tvungna att leta nya och större lokaler till kommande år. Sveriges favoritlakrits korades för första gången och vinnaren blev Tyrkisk Peber från Fazer.

2012 – Vi flyttar till Münchenbryggeriet och drygt 7000 lakritsälskare besökte då festivalen. Sveriges favoritlakrits 2012 blev Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow.

2013 – För att kunna ta emot ännu mer besökare 2013 valde vi att återigen byta lokal, till Annexet vid Ericsson Globe. 50 utställare medverkade på 3700 kvadratmeters yta och drygt 9000 besökare kom. På plats fick de blanda annat möjlighet att gå på provningar, smaka mängder av olika lakritssorter och testa spa-behandlingar med lakrits.
Under Lakritsfestivalen utsågs även Sveriges favoritlakrits 2013, vinnaren blev Salmiakkola från Desserter utan gränser.

2014 – Nästan 10 000 besökte Lakritsfestivalen 2014 som återigen ägde rum på Annexet. Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev även detta år Sveriges Favoritlakrits. Detta år blev även starten för en Lakritsfestival i Helsingfors.

2015-2017 – Lakritsfestivalen 2015, 2016 och 2017 ägde återigen rum på Annexet vid Ericsson Globe och besöktes av 11 000 besökare. Sveriges Favoritlakrits vanns även 2015 av Salmiakkolan från Desserter utan gränser, 2016 vann Salmiakbomben från Ett Chokladeri och 2017 vann Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell.

2018 – Lakritsfestivalens 10-års jubileet ägde rum på Annexet den 14-15 april 2018. Det blev ett gemytligt firande med 9 000 nöjda besökare och TV-team från bland annat Indien och Dubai. Sveriges Favoritlakrits 2018 vanns av Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell för andra gången.

2020 – Årets lakritsfestival skulle ha ägt rum 27-29 mars på Fotografiska i Stockholm, men är framflyttad på grund av den rådande samhällssituationen.