Festivalen väntar på bättre tider!

Lakritsvänner 🖤

Med anledning av det rådande läget och med hänvisning till beslut från Regeringen och rekommendation från Folkhälsomyndigheten har även Lakritsfestivalen påverkats.

Festivalen framflyttas och ytterligare information kommer längre fram. Håll i din biljett, köpt biljett gäller när vi har nytt datum!

Säkerhet och trygghet för besökare, utställare och personal är vår högsta prioritet.

Våra senaste inlägg på Facebook:

Lakritsfestivalen

Festival
14K

Passion, inspiration och kunskap om lakrits!

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

3 weeks 1 day ago

Idag har vi fått smaka på något alldeles extra. Svenskjävlar från HAUPT LAKRITS har nämligen fått en uppföljare i form av Chokade Svenskjävlar.
Det är len lakrits- och salmiakkräm omgiven av salmiaklakrits, belgisk mjölkchoklad, lakritspulver & salmiak. Himmelskt goda, om ni frågar oss! 😋

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

4 weeks 3 hours ago

Såhär har ni nog aldrig lagat tiramisu! Den är enkel, snabb att tilllaga och kan dekoreras hur man vill. I detta recept har Kouvolan Lakritsi samarbetat med Hellapoliisi och vi tycker resultatet blev smaskens. 🖤🍓

Lakritstiramisu, 6-8 portioner:

3 dl starkt kaffe

2 msk lakritspulver

3 ägg

3 msk socker

250 g Mascarpone

200 g (24 st) savoiardikex

200 g Kouvolan Lakritsi lakritsbitar

1/2-1 l jordgubbar

------

Gör såhär:

Blanda lakritspulver med det starka kaffet i en djup tallrik.

Separera äggulorna och äggvitorna.

Skumma vitorna och 1 msk socker till ett vitt skumma.

Vispa gulorna, 2 msk socker och mascarponeosten. Kombinera de båda skummen.

Blöt ner savioardikexen i kaffet och lägg hälften av kexen i en ugnsform. Lägg på häften av skummet och strössla över häften av lakritbitarna och jordgubbarna. Du kan skiva dem om så önskas.

Lägg på ett andra lager av fuktade kex och resten av skummet. Dekorera med lakritsbitar och jordgubbar och strö över lite lakritspulver.

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 month 1 week ago

❗️ Nostalgivarning! ❗️

Vi är helt ärliga när vi säger att vi saknar Riff tuggummi som var inslaget i grönt och guld och kostade endast fem öre. Mellan 1946 och 1985 tillverkades den i Wills choklad- och dragédabrik utanför Alstad i Skåne och för oss som vill ha den tillbaka verkar hoppet vara något ute, då receptet tycks vara försvunnet enligt familjen Lindulf som ägde fabriken.

Vi minns att Riff hade en väldigt god saltlakritssmak som dock försvann fort efter att man stoppat den i munnen. Man var tvungen att stoppa in en till för att få tillbaka saltlakritssmaken och sen en till och en till och en till... Hur många kunde du ha i munnen samtidigt? 😋😜

Foto: Marita Larenhjelm/ RIFF-Kom tillbaka.

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 month 2 weeks ago

Foto: Janine Laag - Lumeah Photography

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 month 2 weeks ago

Midsommar är i år på de flesta håll i vårt land varm och skön, så vi hoppas ni njuter av det fina vädret med god mat och dryck! 🌞 Jordgubbar och grädde hör såklart sommaren till, men vi anser (något partiskt) att även lite lakrits hör hemma på midsommartårtan! Denna gång delar vi inte med oss av något recept, då både fyllning och dekoration är helt efter smak och tycke. 😊
Glad midsommar! 🌺

Om Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen är Sveriges mötesplats för lakritsälskare sedan 2009, en fest fylld med goda smakupplevelser, spännande aktiviteter och ny kunskap om lakrits. Efter tio år med festivalen är det nu dags att förnya och ge Lakritsfestivalen en ny kostym och flyttar nu, i väntan på att situationen i världen lugnar sig ut på nätet med digitala aktiviteter, hälsningar och provningar.

Lakritsfestivalen arrangeras även i Finland. Läs mer om Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit på www.lakritsifestivaalit.com. Arrangör för festivalerna i Stockholm och i Finland är Tuija Räsänen.

Historik

2009 – Lakritsfestivalen anordnades för första gången 2009 då Tuija Räsänen ville skapa ett event för alla som gillar lakrits. Det var tänkt att bli en samlingsplats för både branschen och lakritsälskarna. Den första festivalen ägde rum i en lokal på Kammakargatan i Stockholm. Att det var en festival som fyllde ett behov blev tydligt då besökarantalet redan det första året översteg 1300.

2010/2011  – Året efter anordnades festivalen i lokaler på det större och rymligare Hotell Norrtull och besökarantalet tredubblades till cirka 4000 personer. Även 2011 hölls festivalen på Hotell Norrtull och besökarantalet översteg detta år 5500 personer. På grund av det stora trycket från besökarna var vi tvungna att leta nya och större lokaler till kommande år. Sveriges favoritlakrits korades för första gången och vinnaren blev Tyrkisk Peber från Fazer.

2012 – Vi flyttar till Münchenbryggeriet och drygt 7000 lakritsälskare besökte då festivalen. Sveriges favoritlakrits 2012 blev Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow.

2013 – För att kunna ta emot ännu mer besökare 2013 valde vi att återigen byta lokal, till Annexet vid Ericsson Globe. 50 utställare medverkade på 3700 kvadratmeters yta och drygt 9000 besökare kom. På plats fick de blanda annat möjlighet att gå på provningar, smaka mängder av olika lakritssorter och testa spa-behandlingar med lakrits.
Under Lakritsfestivalen utsågs även Sveriges favoritlakrits 2013, vinnaren blev Salmiakkola från Desserter utan gränser.

2014 – Nästan 10 000 besökte Lakritsfestivalen 2014 som återigen ägde rum på Annexet. Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev även detta år Sveriges Favoritlakrits. Detta år blev även starten för en Lakritsfestival i Helsingfors.

2015-2017 – Lakritsfestivalen 2015, 2016 och 2017 ägde återigen rum på Annexet vid Ericsson Globe och besöktes av 11 000 besökare. Sveriges Favoritlakrits vanns även 2015 av Salmiakkolan från Desserter utan gränser, 2016 vann Salmiakbomben från Ett Chokladeri och 2017 vann Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell.

2018 – Lakritsfestivalens 10-års jubileet ägde rum på Annexet den 14-15 april 2018. Det blev ett gemytligt firande med 9 000 nöjda besökare och TV-team från bland annat Indien och Dubai. Sveriges Favoritlakrits 2018 vanns av Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell för andra gången.

2020 – Årets lakritsfestival skulle ha ägt rum 27-29 mars på Fotografiska i Stockholm, men är framflyttad på grund av den rådande samhällssituationen.