Lakritsfestivalen Live – en digital Lakritsfestival

Den fysiska Lakritsfestivalen är framflyttad tills det blir bättre tider. Under tiden kommer vi att göra tre digitala lakritsfestivaler under namnet Lakritsfestivalen Live. Den första av dessa digitala festivaler släpptes 26 september och du köpa din biljett till den på www.lakritsfestivalenlive.se Inspelningen av de kvarvarande delarna av Lakritsfestivalen Live är uppskjutna till början av 2021 på grund av de nya striktare restriktionerna i Stockholm. Lakritsfestivalen Live ersätter inte den fysiska festivalen, utan är ett komplement till denna.

Del 1 av Lakritsfestivalen Live handlar om vad lakrits är för något och ni får bland annat lära er hur man tillverkar lakrits samt träffa några av våra utställare – Haupt Lakrits, Lakritsfabriken, Halva, Ekologistik/NatureMed och Queen of Licorice.

Under festivalerna möter du olika utställare, lär dig mer om lakrits och om du har tillgång till lite lakrits medan du njuter av festivalinnehållet förstärker det upplevelsen ytterligare!

Våra senaste inlägg på Facebook:

Lakritsfestivalen

Festival
14K

Passion, inspiration och kunskap om lakrits!

Lakritsfestivalen

3 weeks 3 days ago

Om detta är sant?
Vilken lycka! 🖤
newsmanza.com/sweden/turkmenistans-ledare-lakrits-kan-bota-kovid/

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

3 weeks 5 days ago

Till en lite annorlunda jul passar en lite annorlunda jultomte! 🎅🏻 Hur ni än firar, hoppas vi att er jul är fylld av kärlek, pepparkakor, juklappar och god lakrits! 🎄🤶🏻 God jul! 🖤

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 month 3 days ago

Vi tycker hallongrottor är omkring det godaste man kan baka, men visste ni att man kan göra lakritsgrottor? 😮 Vi hade ingen aning, men så fort vi såg dessa på Blomster&Bakverk visste vi att detta fick bli mellandagarnas sysselsättning eller något vi varvar julbaket med! Blir ju ingen jul utan inslag av lakrits. 🎅

Hela receptet finner du på blomsterochbakverk.se/recept-bakverk/glutenfria-lakritsgrottor-med-bjornbar/

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 month 1 week ago

Såhär i juletider vill vi tipsa om en lite annorlunda lakrits, nämligen en sötlakrits smaksatt med granskott. Lite udda, men gran hör ju julen till och lakrits är alltid gott.🎄

Kombinationen granskott och lakrits är däremot lite mer ovanlig. Granskott är känt som Nordens citroner på grund av dess höga halt av C-vitamin och smak av citrus och som smaksättare dyker den ibland upp i gamla recept. På medeltiden användes granskott som kosttillskott för att motverka skörbjugg, men idag används den bara som en naturlig och god smaksättare, bland annat i Almaregårdens Lakrits som den passar utmärkt ihop med. Spännande! 🌲

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen

1 month 2 weeks ago

Någon som behöver tips om julgodis med en gnutta lakrits? Vi blev helt kära i detta recept på Mozartkulor med lakrits som vi hittade på nätet. Linn Utbilt, som vann Hela Sverige Bakar i TV4 för två år sedan, delar på Salt som socker med sig av underbara baktips. Vi fastnade förstås för detta klassiska julgodis som är relativt enkelt att göra (våra bakkunskaper klarar inte av alltför många invecklade steg) och ska testa detta imorgon. 🎅🤶👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳

Vi kan förstås inte släppa iväg er utan lite kuriosa om Mozartkulor. 😅 Det är alltså en konfekt bestående av en grön kärna av mandelmassa gjord av pistasch och sötmandel, omgiven av ett lager nougat och överdragen med mörk choklad. Mozartkugeln (svenska: Mozartkulor) skapades år 1890 av den österrikiske konditorn Paul Fürst till minnet av Mozart på 100-årsdagen sedan hans död under namnet Mozartbonbon. 🎻🎼 Konditoriet Fürst har fortfarande ensamrätt till att använda ordet "Original" i namnet och tillverkar dem fortfarande på samma plats i Salzburg där de skapades. Dock är varken namnet i sig eller receptet skyddat, och redan samma år började imitationer dyka upp i olika varianter, så denna lakritsvariant är helt okej att baka därhemma utan några som helst påföljder! 🤓

Receptet i sin helhet hittar du på Linns hemsida (där vi också lånat bilden ifrån):
saltsomsocker.se/mozartkulor-med-lakrits/

Om Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen är Sveriges mötesplats för lakritsälskare sedan 2009, en fest fylld med goda smakupplevelser, spännande aktiviteter och ny kunskap om lakrits. Efter tio år med festivalen är det nu dags att förnya och ge Lakritsfestivalen en ny kostym och flyttar nu, i väntan på att situationen i världen lugnar sig ut på nätet med digitala aktiviteter, hälsningar och provningar.

Lakritsfestivalen arrangeras även i Finland. Läs mer om Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit på www.lakritsifestivaalit.com. Arrangör för festivalerna i Stockholm och i Finland är Tuija Räsänen.

Historik

2009 – Lakritsfestivalen anordnades för första gången 2009 då Tuija Räsänen ville skapa ett event för alla som gillar lakrits. Det var tänkt att bli en samlingsplats för både branschen och lakritsälskarna. Den första festivalen ägde rum i en lokal på Kammakargatan i Stockholm. Att det var en festival som fyllde ett behov blev tydligt då besökarantalet redan det första året översteg 1300.

2010/2011  – Året efter anordnades festivalen i lokaler på det större och rymligare Hotell Norrtull och besökarantalet tredubblades till cirka 4000 personer. Även 2011 hölls festivalen på Hotell Norrtull och besökarantalet översteg detta år 5500 personer. På grund av det stora trycket från besökarna var vi tvungna att leta nya och större lokaler till kommande år. Sveriges favoritlakrits korades för första gången och vinnaren blev Tyrkisk Peber från Fazer.

2012 – Vi flyttar till Münchenbryggeriet och drygt 7000 lakritsälskare besökte då festivalen. Sveriges favoritlakrits 2012 blev Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow.

2013 – För att kunna ta emot ännu mer besökare 2013 valde vi att återigen byta lokal, till Annexet vid Ericsson Globe. 50 utställare medverkade på 3700 kvadratmeters yta och drygt 9000 besökare kom. På plats fick de blanda annat möjlighet att gå på provningar, smaka mängder av olika lakritssorter och testa spa-behandlingar med lakrits.
Under Lakritsfestivalen utsågs även Sveriges favoritlakrits 2013, vinnaren blev Salmiakkola från Desserter utan gränser.

2014 – Nästan 10 000 besökte Lakritsfestivalen 2014 som återigen ägde rum på Annexet. Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev även detta år Sveriges Favoritlakrits. Detta år blev även starten för en Lakritsfestival i Helsingfors.

2015-2017 – Lakritsfestivalen 2015, 2016 och 2017 ägde återigen rum på Annexet vid Ericsson Globe och besöktes av 11 000 besökare. Sveriges Favoritlakrits vanns även 2015 av Salmiakkolan från Desserter utan gränser, 2016 vann Salmiakbomben från Ett Chokladeri och 2017 vann Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell.

2018 – Lakritsfestivalens 10-års jubileet ägde rum på Annexet den 14-15 april 2018. Det blev ett gemytligt firande med 9 000 nöjda besökare och TV-team från bland annat Indien och Dubai. Sveriges Favoritlakrits 2018 vanns av Super Salty Salmiak-kolan från Gammelstads Knäck och Karamell för andra gången.

2020 – Årets lakritsfestival skulle ha ägt rum 27-29 mars på Fotografiska i Stockholm, men är framflyttad på grund av den rådande samhällssituationen.